Istoria ochelarilor de soare care au facut istorie, Ray-Ban

Istoria ochelarilor de soare care au făcut istorie – Ray-Ban

Cei mai cunoscuți ochelari de soare au apărut din necesitate, ca echipament „obligatoriu” pentru piloții americani. Ray-Ban își datorează faima în primul rând generalului MacArthur care obișnuia să-i poarte în permanență, dar în aceeași măsură și actorilor de la Hollywood. Marca a știut întotdeauna cum să se poziționeze pentru a se face remarcată. Și chiar așa, ce este atât de interesant la niște ochelari de soare?
Ochelarii de soare sunt un ingredient imposibil de înlocuit. Pentru anumite persoane sunt atât de importanți încât devin pe nesimțite motivul căderii lor în penibil, ridicol sau kitsch. Periodic, apără privirile prea sensibile de „aciditatea“ razelor de soare dar, în restul timpului, firile „cu stil” folosesc ochelarii de soare pe post de ornament de pus în păr. Chiar și pe timp de noapte, eventual „la club”…

Istoria ochelarilor de soare care au făcut istorie – Ray-Ban
Istoria ochelarilor de soare care au făcut istorie – Ray-Ban

Pentru Ray-Ban, nișa consumatorilor pare să fie una selectă în sensul frumos al cuvântului. Nimeni nu își cumpără Aviators de dragul opulenței, mai ales că într-o piață în care există zeci de modele „de firmă”, o ramă subțire din metal indică mai repede un preț mic…

Povestea RayBan începe în anii 1930. Mai exact, 7 mai 1937. Data la care prima pereche de ochelari Ray-Ban botezați Anti-Glare este patentată de către opticienii Bausch&Lomb. Cerința venise cu ceva timp înainte de la un locotenent din armata americană, aflat în căutare de ochelari capabili să îi protejeze ochii de razele puternice de soare îmbrăcați într-un design agreabil. Primii ochelari de soare cu lentile anti-reflexie aveau o ramă din metal ușoară placată cu aur. Lentilele erau verzi și filtrau cu succes razele infraroșii și UV. Membrii corpului de aviație au adoptat imediat noul echipament și de aici a apărut și porecla: Aviator Glasses, un termen care astăzi definește toți ochelarii cu acest tip de design.

 

istoria-ochelrilor-ray-ban2

Recunoașterea internațională urmează în timpul celui de al Doilea Război Mondial, în momentul în care generalul Douglas MacArthur ajunge pe plaja din Filipine purtând ochelarii de soare Ray-Ban din dotare. Imaginea care face înconjurul planetei are în prim-plan silueta atât de celebră a celui mai stilat accesoriu de protecție a ochilor.