Iac-asa e ia mea, modele de bluze tip ie traditionale romanesti

Modele de bluze tip ie romaneasca online, o pecaciune iei traditionale romanesti

Nu stiu voi dar eu iubesc iile traditionale inspirate din folclorul romanesc si nu numai pe cele inspirate ci si pe cele 100% autentice, lucrate de mana tarancilor noastre. De cate ori am ocazia si gasesc un model de bluza tip ie traditionala romaneasca care imi place, nu conteaza ca mai am inca alte doua, trei, patru sau o suta in dressing, sigur mai fac loc pentru inca una si mai ales pentru o anumita nuanta mai speciala! Pentru ca le iubesc povestea*, pentru ca le pot imbraca si cu jeans si cu fusta dar  mai ales cu pantaloni scurti vara! Cand soarele arde pe cer si am mult de mers pe jos in vacante de exemplu, o bluza tip ie vaporoasa din bumbac ma protejeaza de razele nocive ale soarelui si in acelasi timp de bronzul neuniform, lasandu-m libertate maxima de miscare!

Modele de bluze tip ie traditionale romanesti online

Ie cu imprimeu floral rosu cu verde Alice
Pret 109 RON, Comanda pe Hainedelight

Ie alba cu model traditional negru Alice
Pret 109 RON, Comanda pe Hainedelight

Ie alba cu flori traditionale Alice
Pret 109 RON, Comanda pe Hainedelight

Ie neagra cu model traditional bleumarin Alice
Pret 109 RON, Comanda pe Hainedelight

Ie neagra cu model traditional crem Alice
Pret 109 RON, Comanda pe Hainedelight

 

Ie Traditionala din in topit cu flori colorate Luiza
Pret 105 RON. Comanda pe IeTraditionala

Ie alba traditionala cu imprimeu bleumarin Crina
Pret 109 RON, Comanda pe Hainedelight

Iac-asa e ia mea, modele de bluze tip ie traditionale romanesti online

Ie Traditionala din in topit cu flori colorate Romanita
Pret 109 RON, Comanda pe IeTraditionala

 

Iac-asa e ia mea, modele de bluze tip ie traditionale romanesti online

Ie Traditionala din in topit cu flori colorate Mirela 
Pret 109 RON. Comanda pe IeTraditionala

 

*Pe cât de simplu este croiul ei, pe atât de adâncă este semnificaţia. Cunoscută şi sub denumirea cămaşa cu altiţă, ia ROMANEASCA reprezintă mult mai mult decât un obiect vestimentar reinventat de designerii actuali – ea a rămas un simbol, o poveste, o carte de istorie!

De  ceva  vreme,  media (televiziuni, reviste , bloguri), dar şi  creatori de modă au readus la viaţă ia românească. Dacă în cele mai vechi timpuri această cămaşă culeasă şi ţesută de  mâna  omenească  era  haina principală a omului, astăzi  măiastra  cu arnică (ia cusută cu firul roşu împletit) scrie o istorie a timpului trecut şi a prezentului. „Ia înseamnă nişte mâini pline de magie care brodează punct lângă punct ceea ce în final devine o operă de artă, pe o pânză aparent banală. Din mâinile ţesătoarelor, pânza albă şi borangicul au ajuns în mâinile fetelor care, azi, au descoperit echilibrul perfect, simboluri vizuale cu o mare încărcătură”.

În trecut, însemnele magice, cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, de soarta rea. Tinerele moşteneau de la bunicile lor sau de la mamele lor nu doar arta meşteşugului popular, ci şi rugăciunile potrivite, care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor.

Iac-asa e ia mea, modele de bluze tip ie traditionale romanesti online

Pentru meşteşugirea iei, proporţiile sunt alese şi verificate cu atenţie de meşteşugar, iar locurile fiecărei broderii sunt stabilite cu stricteţe pentru a realiza opera cea mai importantă, opera a numeroase generaţii de femei. În conceperea iei, româncele au investit o parte din spiritul perfecţionist feminin, aspiraţiile lor spre frumuseţe, bunătate, fericire, iubire …

Cum am putea sa nu iubim ia româneasca si sa nu o purtam cu mandrie ori de cate ori avem ocazia?

Please follow and like us: