Principiile au la baza o premisa care onoreaza orice practicant: Pilates este metoda de antrenament a omului care gandeste. Joseph Pilates, candva copilul bolnavicios, a ajuns la 14 ani un model de sportiv pasionat de ceea ce el a denumit „contrologia muschilor”. Aceasta inseamna o coordonare completa a mintii, corpului si spiritului, fara a forta nimic si fara a lasa nimic in afara programului de dezvoltare sau recuperare. Se recomandă practicarea pilates de 2-3 ori pe săptămână, cu activități de aerobic suplimentare, cum ar fi înot, bicicleta, mers pe jos rapid sau zumba. Parti ale acestei metode de antranament sunt recomandate cu succes de catre specialisti si femeilor insarcinate pe toata perioada celor 9 luni, dar si dupa nastere, pentru recuperare.

*

*

Cateva principii esentiale fara de care exercitiul Pilates ramane fara efect

Foarte important: expiratia se va face intotdeauna odata cu efortul!

 • Concentrarea este fundamentala pentru orice exercitiu. Astfel fiecare parte din corp trebuie sa fie pozitionata si miscata corect, incadrata intr-un tot unitar.
 • Respiratia este de o importanta vitala. In exercitiile de Pilates trebuie sa fii mereu atenta la cum respiri.
 • Expiratia se va face intotdeauna odata cu efortul. Daca inspiri in timpul efortului tensiunea va creste, iar efectul va fi invers decat cel dorit.

 • Power house, cum il denumea Joseph Pilates, este alcatuit din trei zone principale: spatele, abdomenul si fesele. Asupra acestora se concentreaza metodele de lucru care vizeaza detensionarea, readucerea la forma cea mai buna a musculaturii, in coordonare perfecta cu restul corpului.
 • Miscarile in valuri sunt caracteristica exercitiilor Pilates. Spre deosebire de miscarile bruste din alte sporturi, in Pilates se poate trece in mod natural de la o pozitie la alta in ritmul propriu dat de respiratie.
 • Relaxarea este esentiala in Pilates. La incalzire se vizeaza tocmai detensionarea unor zone care altfel nu vor fi “lucrate” eficient. Cu un corp relaxat se lucreaza mai usor si te vei putea concentra cu placere asupra a ceea ce ai de facut. Relaxarea la finalul unei sedinte de Pilates te va ajuta sa recuperezi rezervele de energie pierdute intr-o zi stresanta si astfel intregul tau corp va fi fericit.

*

Beneficiile Pilates

Pilates este o forma de exercitiu cu care vei obține mai multa flexibilitate, tonifiere musculara, o rezistența crescuta si care te scapa de durerile de spate. Cu accent pe respiratie corecta, o poziție corecta si concentrandu-se pe miscari lente si controlate, deveniti inseparabil de propriul corp. Pilates te ajuta atat in cazul in care coloana ta a fost deformata din copilarie cat si in cazul  in care ai probleme datorate unei munci sedentare de birou (stiati ca peste 45% din angajati acuza dureri de spate?).

 • Pilates se bazeaza pe o abordare holistica – combină cele 500 de exerciții care coordonează mișcările corpului si respiratia – tratarea corpului uman ca un complex fizic și psihologic inseparabile.
 • Fiecare exercițiu Pilates se bazeaza pe cateva principii de bază: concentrarea, controlul și ridicarea centrului de greutate al corpului, moliciunea miscarii, precizie, respiratie, imaginatie și intuitie.
 • Pilates este o formă de exercitiu in care este mai importanta decat numărul de repetitii, calitatea miscarii.
 • De asemenea, un mare accent este pus pe respiratie corecta, pentru ca in acest fel puteti obține putere și eficienta maxima în miscari.
 • Exercițiile de Pilates dezvolta partea centrală a corpului unde se află mușchii abdominali adânci și mușchii de-a lungul coloanei vertebrale, stabilizand scolioza acolo unde exista.

*

O alta caracteristica pozitiva a Pilates este ca oricine poate practica, indiferent de varsta, sex sau conditie fizica. In mod specific, programul poate fi adaptat cu usurinta la nevoile și abilitatile specifice ale individului. Echipamentul necesar pentru Pilates poate fi foarte simplu, o saltea pe care o poti cumpara de la Decathlon sau online din magazinele specializate.

*

Prin intarirea muschilor de-a lungul coloanei vertebrale și a mușchilor abdominali, sportivii care practica Pilates sunt mai puternici, mai agili, isi îmbunatatesc performanta generala atletica. Pilates va activa întregul corp asigurand o deezvoltare echilibrata. In acest fel vei accelera recuperarea din cauza accidentarilor, vei putea imbunatati performanța in sport, vei imbunatati postura și vei imbunatati starea generala de sanatate.

*

Se poate practica Pilates si la domiciliu dar sfatul meu este ca putem obtine experienta si rezultate maxime doar prin supravegherea unui instructor de pilates licentiat, in scopul de a invata miscarile de baza si tehnici de respiratie adecvata si pentru a ne asigura ca toate exercitiile sunt efectuate in mod corespunzator.

*

trandafir-alexandra-pilates2
Alexandra Trandafir, frumoasa mea antrenoare de la clasa de Pilates ne recomanda la sfarsitul fiecarei sedinte: „Nu uita nici un moment, pana data viitoare cand ne revedem stai dreapta, cu abdomenul tras spre spate si axila coborata! Pilates nu este doar sport, este un mod de viata!” Pe Alexandra o gasiti la Jatomi Fitness Afi Palace Cotroceni cu o clasa minunate de Pilates martea de la 18.

tendenz.ro