Cum au fost numărați cei 80.000 de participanți la West Side Hallo Fest

Cum au fost numărați cei 80.000 de participanți la West Side Hallo Fest. Totul despre securitatea și provocările celui mai mare festival de pe insula Lacul Morii

Insula Lacul Morii din Sectorul 6, un spațiu gol și neamenajat de peste 50 de ani, a prins viață în ultimul weekend din octombrie, la West Side Hallo Fest. Pe o suprafață de 35.000 mp a fost amenajat cel mai mare festival de Halloween din România. Au ajuns aici, în cele 3 zile, peste 80.000 de oameni. În fiecare minut s-a știut exact câți sunt, unde sunt concentrați cei mai mulți și ce măsuri trebuie luate pentru a le asigura tuturor securitatea. „Ochiul din umbră” a fost un dispecerat mobil amplasat la intrarea pe insulă, dotat cu trei camere video, dronă și monitoare la interior. A fost folosit ca punct de comandă.

17.000 de vizitatori vineri, 37.000 sâmbătă și 26.000 duminică. Atât a numărat camera dotată cu sistem people counter, amplasată pe dispeceratul mobil NEI. Pe monitoare, softul de ultimă generație aloca fiecărui om un ID și afișa în permanență numărul exact de persoane intrate și ieșite de pe insulă. Cei mai mulți vizitatori soseau între orele 16.00 și 20.00.

Dispecerii au fost în permanență cu ochii pe cifrele de pe monitoare, pregătiți să oprească accesul pe insulă în cazul în care se atingea capacitatea maximă. S-a întâmplat sâmbătă seara, pentru 15 minute.

De securitatea tuturor s-au ocupat agenți de la Poliția Locală Sector 6, jandarmi și agenți de la o firmă privată. Dacă inițial au fost contractați 28 de agenți de securitate NEI, după prima seară, organizatorii (Primăria Sectorului 6) s-au adaptat fluxului mare de oameni și au suplimentat numărul agenților la 35. Iată cum au fost organizate forțele de ordine!

  • Pentru accesul pe insulă, au fost amenajate 3 culoare: unul pentru ieșire, unul pentru intrare femei și unul pentru intrare bărbați. „Asta deoarece, aleatoriu, făceam o sumară percheziție a celor care intrau. Verificam în special gențile voluminoase și nu permiteam accesul cu obiecte contondente, arme albe și băuturi alcoolice. Două persoane veniseră cu o navetă de bere. Chiar dacă s-a vândut bere la festival, aceasta era în pahare de plastic, nu în sticle. În plus, una e să cumperi 1-2 beri și alta e să-ți propui să bei 10”, spune Marian Păun, director general divizia de Intervenție. Gardul care delimita căile de intrare și de ieșire a fost unul mobil, mutat la dreapta sau la stânga, în funcție de nevoi.
  • Fiecare agent de securitate a avut de acoperit o anumită zonă, de păzit un anumit obiectiv, a fost cu ochii în patru pentru ca totul să se desfășoare în bune condiții.
  • Pe lângă aceștia, alți 3 pompieri s-au asigurat că nu există risc de incendiu. „Unul a stat în permanență lângă mașina de pompieri, alți doi au patrulat, în special prin zona baloților cu paie, pentru a se asigura că nimeni nu fumează în apropiere”, explică Mihaela Neicu, vicepreședintele NEI Holding. Tot ca măsură de prevenție, de la scenă s-au transmis periodic mesaje de avertizare privind interdicția de a fuma în apropierea baloților cu paie.

Primăria Sectorului 6 nu s-a așteptat la o asemenea participare. 80.000 de oameni. Misiunea agenților de securitate de a-i proteja pe toți a fost îndeplinită cu succes.

Am plecat de la ideea să cioplim dovleci împreună cu copiii și tinerii, să facem niște ateliere, să aducem niște vendori de bună calitate, în cadrul unor decorațiuni specifice momentului. Și a urmat nebunia. Așteptam în jur de 15.000 – 20.000 de participanți pe parcursul a trei zile, au fost peste 80.000. Am stat cu inima cât un purice cu ochii pe contorul (cameră cu un soft care număra participanții) și eram pregătiți să oprim accesul dacă insula devenea neîncăpătoare. Până la urma totul a fost bine, atmosfera a fost fabuloasă, participanții au fost la înălțime iar costumele lor au crescut imens calitatea festivalului. A fost fain, am petrecut timp de calitate la noi în Sectorul 6 și am atras (fără să ne propunem) participanții din tot orașul și nu doar din București”, a concluzionat primarul Ciprian Ciucu, la final de West Side Hallo Fest.