Este vascoza un material natural?

Vascoza este un tip de tesatura semisintetica din raion, fabricata din pasta de lemn, care este utilizata ca inlocuitor al matasii, deoarece are un drapaj si un aspect neted similar cu cel al materialului de lux.
Termenul “vascoza” se refera la lichidul organic vascos care este transformat in fibre pentru fabricarea tesaturii. Raionul de vascoza este derivat din celuloza, principalul constituient al peretilor celulelor vegetale. Celuloza este tratata cu substante chimice pentru a obtine o fibra care imita calitatile fibrelor naturale, cum ar fi matasea si bumbacul. Tesatura din vascoza arata adesea ca matasea si se simte ca bumbacul.
Senzatia matasoasa a tesaturii de vascoza face ca rochiile sa arate elegant, fara a fi nevoie sa platiti pentru matasea originala. Raionul de vascoza este, de asemenea, folosit pentru a face catifea sintetica, care este o alternativa mai ieftina la catifeaua facuta din fibre naturale.
Aspectul si senzatia tesaturii din vascoza sunt potrivite atat pentru tinute formale, cat si pentru cele casual. Este usoara, aerisita si respirabila, fiind perfecta pentru bluze, tricouri si alte piese vestimentare purtate zi de zi.

Vascoza este super absorbanta, ceea ce face ca aceasta tesatura sa fie potrivita pentru imbracaminte sportive. In plus, tesatura din vascoza isi pastreaza bine culoare, asa ca este usor sa o gasesti in aproape orice nuanta sau imprimata.
Cunoscut initial sub numele de matase artificiala, la sfarsitul secolului al XIX-lea, termenul “raion” a intrat in vigoare in anul 1924. Denumirea de “vascoza” a derivate de la modul in care este fabricate aceasta tesatura; un lichid organic vascos folosit pentru a face atat raion, cat si celofan. Vascoza este termenul generalizat pentru o fibra fabricate regerata, realizata din celuloza, obtinuta prin procedeul vascozei.
Fiind o fibra din celuloza regenerata, nu este cu adevarat nici naturala (precum bumbacul, lana sau matasea), nici cu adevarat sintetica (precum poliesterul) – se afla undeva la mijloc.

Vascoza este o tesatura cu un pret destul de accesibil, este populara datorita multitudinii de calitati pe care le are. Poate fi gasita in utilizarile finale din bumbac, precum si in catifele si taftele luxoase.
Din punct de vedere chimic, vascoza se aseamana cu bumbacul, dar poate capata si multe calitati diferite in functie de modul in care este fabricata.
Asadar, ce este aceasta fibra cu multe fete? Pentru a intelege cu adevarat ce este vascoza, trebuie sa intelegem cum este fabricata si din ce este facuta.

Ce este celuloza?

Daca o tesatura este fabricata, atunci aceasta este realizata din celuloza sau din proteine. Celuloza este un carbohidrat si principala componenta a peretilor plantelor. Exista o diferenta intre fibrele sintetice si cele fabricate, ceea ce intervine asupra durabilitatii lor. Vascoza este fabricate din pulpa de lemn, ceea ce o face o fibra celulozica, ca si bumbacul sau inul. Este adesea considerate ca fiind doar partial fabricata de om.

Fibrele manufacturate deriva din celuloza naturala sau din proteine, in timp ce fibrele sintetice nu deriva din acestea – ele sunt complet artificiale. Asadar, daca provin dintr-o sursa naturala, atunci de ce nu intra in categoria “fibre naturale”? Pentru ca necesita o prelucrare extinsa pentru a ajunge la rezultatul final. Prin urmare, categoria fibrelor fabricate este adesea denumita “celuloza regenerata”.

Este vascoza o tesatura durabila?

Deoarece vascoza este fabricate din plante regenerabile, este frecvent citatat ca fiind ecologica si durabila.
Vascoza este cea mai veche fibra fabricate, fiind produsa pentru prima data in 1883 ca o alternativa ieftina la matase. Productia de vascoza incepe, in general, cu pulpa de lemn si exista mai multe tehnici chimice si de fabricatie pentru a o produce. Aici intra in joc unele controverse.
Pentru a crea vascoza si pentru a o face sa reziste la purtare si spalare regulate, aceasta trebuie tratata chimic. Pasta de lemn reciclat este tratata cu substante chimice precum soda caustica, amoniacul, acetone si acidul sulfuric. Prin urmare, avem o tesatura care provine dintr-o sursa naturala si durabila, dar care este fabricata prin tratarea cu substante chimice.
Deoarece vascoza este fabricate din celuloza, exista un argument pentru a spune ca este o fibra mai durabila decat alte fibre sintetice, cum ar fi poliesterul. Vascoza este din ce in ce maim ult fabricate folosind procesul Lyocell. Acesta utilizeaza N-metilmorfolina N-oxid ca solvent. Aceasta metoda produce putine deseuri, ceea ce o face mult mai ecologica.

Care sunt caracteristicile vascozei?

Vascoza are o multitudine de calitati stralucitoate, ceea ce o face o fibra populara pentru a lucre cu ea. Datorita caracteristicilor sale, mai multe industrii o folosesc, pentru a crea o gama larga de produse. Unele dintre cele mai benefici caracteristici ale vascozei includ:

Versatilitate – se imbina foarte usor cu alte fibre
Respirabilitate – vascoza este o tesatura racoroasa si este potrivita pentru realizarea articolelor vestimentare de vara.
Se drapeaza usor
Isi pastreaza foarte bine culorile
Absorbanta – vascoza este o optiune convenabila pentru imbracamintea sport, deoarece nu retine caldura si elimina umezeala.
Foarte neteda
Tesatura usoara, moale si confortabila
Tesatura cu preturi accesibile
Nu acumuleaza electricitate statica
Toate acestea suna grozav, dar exista cateva trasaturi ceva mai putin positive ale vascozei. Cu toate acestea, niciuna dintre acestea nu este deosebit de negativa. Putina atentie in timpul purtarii si spalarii va face ca aveste trasaturi sa fie depasite:

Se poate miscora la spalare, daca nu este folosita temperature indicata. Vascoza este o tesatura foarte absorbanta, relativ inelastica si, prin urmare, foarte delicata. Este recomandabil sa fie spalata manual, cu apa rece sau calduta (maxim 20° C).
Se poate increti usor
Se deterioreaza odata cu expunerea prelungita la lumina in procesul de uscare
Firele pot slabi atunci cand sunt ude

Vascoza – o tesatura neinteleasa?

Atunci cand o tesatura nu este etichetata ca fiind naturala 100%, atunci consumatorii o pot judeca mai aspru, fara a o intelege cu adevarat. Vascoza este probabil cea mai neinteleasa din toate fibrele, artificiale sau naturale. Nu este o fibra naturala, dar nu este nici sintetica, asa cum am mentionat anterior.
In ceea ce priveste utilizarea de substante chimice in productia de vascoza, pe masur ace tehnologia tesaturilor avanseaza, multi producatori fac eforturi considerabile si cu un impact pozitiv pentru a asigura o productie curata. Pe masur ace continuma sa depunem eforturi pentru o lume ecologica, se depun din ce in ce mai multe eforturi pentru a asigura durabilitatea fibrelor precum vascoza.
Vascoza are multe calitati dezirabile, ceea ce o face o fibra minunata cu care se poate lucre in multe feluri. Datorita versatilitatii sale unice, multe industrii folosesc vascoza, de la industria modei la cea a medicine, pana la realizarea articolelor din casa.

Ce alegeti dintre vascoza si bumbac?

Atat vascoza, cat si bumbacul au avantajele si dezavantajele lor. Vascoza este mai usor de vopsit si este rezistenta la decolorare. Culorile raman mai mult timp stralucitoare si tesaturile imprimate din vascoza au o durata mai mare de viata. Drapajul tesaturii este usor si fluid. Vascoza este o tesatura de lux la un pret accesibil. Totusi, poate fi dificil de ingrijit. Spalarile frevcente nu sunt bune pentru aceasta tesatura.

Bumbacul este hipoalergenic si un tonic pentru pielea sensibila. Este usor de ingrijit si mai usor de purtat. O tesatura omniprezenta care poate fi durabila, versatile si moale.

Alegerea dintre bumbac si vascoza poate fi o provocare. Indifferent de materialul pe care il alegeti, criteriile sunt preferintele personale in abordarea stilului vestimentar dorit.

Concluzie

Avand in vedere ca vascoza si bumbacul sunt atat de asemanatoare, poate fi o sarcina dificila sa alegi una in detrimental celeilalte. Acum ca stiti care sunt diferentele si punctele forte ale fiecarei tesaturi, alegerea dumneavoastra ar trebuie sa fie mai usoara.

Preluat de pe https://evelintextile.ro/